menu

09:01
Egy hónappal kitolták a gépjárműadó befzetésének a határidejét

Márciusról áprilisra tolták ki a végső dátumot a befizetésre.

A gépjárműadóval kapcsolatos adóztatási feladatokat jövőre a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) veszi át. A NAV szerint a változás a tulajdonosokat nem érinti, plusz teendőjük nem lesz. Fontos változás viszont, hogy az első részletet március 15-e helyett elég április 15-éig befizetni, a második részletet pedig szeptember 15-éig.

Az adóhatóság a közleményében arra is kitért, hogy az év elején a NAV minden érintettnek határozatot küld a fizetendő adóról, az aktuális fizetési határidőkről és az új gépjárműadó-bevételi számláról. 2022-től már csak azok kapnak értesítést a NAV-tól, akiknél valami változás történt, például nőtt a személygépkocsi életkora, és emiatt a gépjárműadó összege csökkent.

A NAV szerint a változások nem befolyásolják a gépjárműadó alóli mentességeket. A 2020. december 31-én fennálló adómentességet és szüneteltetést az önkormányzatok adatszolgáltatása alapján a NAV hivatalból, automatikusan veszi figyelembe az adó kivetésénél.

Jövőre a mentességet, a szüneteltetést és az adókedvezményt is a NAV-nál kell bejelenteni. A közlemény szerint a 2020. december 31-éig keletkezett, változott vagy megszűnt adókötelezettséggel kapcsolatos kérdésekkel továbbra is az önkormányzati adóhatóságokhoz lehet fordulni.

A jövő évtől kezdve a gépjárműadóból származó bevétel 100 százalékban a központi költségvetésbe megy, ami mintegy 87 milliárd forint lehet. Eddig az önkormányzatoknál az adó 40 százaléka maradt, a változtatásról még júniusban döntött a Parlament.

(hvg.hu)

Megtekintések száma: 55 | Hozzáadta:: Sanya | Helyezés: 0.0/0
Összes hozzászólás: 0
avatar