menu

09:35
Kihasználatlan a 89.5 MHz-es frekvencia, de valaki mégis profitál belőle

Másfél éve kihasználatlan a legtöbb hallgatót elérő budapesti rádiós frekvencia, a 89,5 MHz. Noha ez a legértékesebb fővárosi, kereskedelmi hullámsáv – vagyis ebből juthat a legnagyobb bevételhez az állam –, a frekvenciagazdálkodásért felelős Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) a jelek szerint továbbra sem pályáztatja meg a frekvenciát — írja a Magyar Hang.

A lap hiába érdeklődött az NMHH-nál arról, hogy terveznek-e idén vagy jövőre pályázatot kiírni a frekvenciára, erre a felvetésre nem válaszoltak. Azt közölték csupán, hogy a Budapest 89,5 MHz médiaszolgáltatási lehetőségre jelenleg nem zajlik pályázati eljárás.

A 89,5 MHz-es frekvencián korábban a a Juventus Rádió, majd Music FM szólt. Utóbbi 2019 februárjában némult el, ezzel tovább szűkült a magyarországi médiatér. A rádió ugyanis országosan és Budapesten is a 4.-5. leghallgatottabb rádió volt.

A rádió azért vesztette el 7 évre megszerzett médiaszolgáltatási jogosultságát, mert a Médiatanács nem tett eleget a rádiót működtető Prodo Voice Studio Zrt. hosszabbításra irányuló kérelmének. A társasággal 2012-ben kötött, hét évre szóló szerződés ugyanis lejártához közeledett, ám a második Orbán-kormány idején meghozott médiatörvény szerint lehetőség van arra, hogy a szolgáltató kérésére öt évre meghosszabbítsák a jogosultságot. Ezzel szeretett volna élni a Prodo Voice.

A rádió ideiglenes frekvenciát sem kaphatott, mivel a médiahatóság nem írt ki a frekvencia hasznosítására irányuló pályázatot, ideiglenes jogosultságra pedig legfeljebb pályáztatáskor lehetett volna jogosult a Music FM, a pályázati eljárás lezárultáig.

Ha az NMHH a 89,5 MHz pályáztatásra készülne, annak mindenképpen nyoma lenne a Médiatanács jegyzőkönyveiben, illetve az NMHH honlapján. Ha a Médiatanács a pályáztatás mellett dönt, a felhívás tervezetét közzé kell tenniük.

A Magyar Hang cikke szerint a Simicska Lajos üzlettársaként emlegetett Nyerges Zsolt érdekeltségébe tartozó Prodo Voice Zrt. felett Simicska Orbán Viktor miniszterelnökkel 2015 februárjában történt látványos szakítása után kezdtek gyűlni a viharfelhők. A cég ez után több alkalommal került végrehajtás alá, és megszaporodott a díjtartozása is az NMHH felé, amely összesen 19 alkalommal engedélyezett részletfizetést. Szakmai körökben már az Orbán–Simicska-háború éleződése után biztosra vették, hogy a Prodo Voice nem kapja meg az öt évre szóló hosszabbítást a kizárólag fideszes delegáltakból álló Médiatanácstól. A Music FM megszűnéséből a kormánypárti médiabirodalom részévé vált konkurencia, a helyi, tehát kevéssé jó lefedettségű frekvencián (96,4 MHz) sugárzó Rádió 1 profitált. Ahogy korábban a Media1 megírta: a budapestiek körében a legnépszerűbb adó összességében a Rádió 1. 

A Rádió 1 jogosultsága 2023-ban jár le, a Magyar Hang szerint figyelemre méltó fejlemény lenne, ha esetleg ekkortájt élesedne a pályázat a 89,5 MHzre. A Media1 év elején számolt be róla, hogy a Rádió 1 tulajdonosa Mészáros Lőrinc egyik bizalmi embere, Schmidt Zoltán lett. A Rádió 1 működtetője a Radio Plus Kft., ezt a 2019-ben elhunyt Andy Vajna vagyonkezelő cégétől, az AV Investmentstől szerezte meg nemrég a Schmidthez került Radio Holding Kft..

(media1.hu)

Csatolmányok: Kiskép 1 · Kiskép 2
Megtekintések száma: 102 | Hozzáadta:: Sanya | Helyezés: 0.0/0
Összes hozzászólás: 0
avatar